Županijska lučka uprava logotip
ŽLU Rab 5 milijuna kuna za rekonstrukciju i dogradnju Luka San Marino i Melak

ŽLU Rab 5 milijuna kuna za rekonstrukciju i dogradnju Luka San Marino i Melak

Ministar Oleg Butković u Bakru je s ravnateljima županijskih lučkih uprava, načelnicima i gradonačelnicima obalnih gradova i općina potpisao ugovore kojima se gradovima, općinama i županijskim lučkim upravama u Primorsko-goranskoj županiji dodjeljuje 17,5 milijuna kuna za obnovu luka i pomorskog dobra.

Županijskoj lučkoj upravi Rab dodijeljeno je 5 milijuna kuna za izvođenje radova na projektu “Rekonstrukcija i dogradnja luke San Marino“ te za izvođenje radova na projektu" i „Sanacija i rekonstrukcija luke Melak, II. Faza“.  U ime ŽLU Rab ugovor o sufinanciranju potpisao je ravnatelj Nenad Debelić.

Projekt Rekonstrukcije i sanacije luke San Marino predviđa uređenje obalnog zida te oko 1800 m2 kopnene površine luke dok se projektom Sanacije i rekonstrukcije luke Melak nastavljaju radovi na izgradnji 100 metara obalnog zida te uređenja parkirališta i manipulativne površine luke. Uz sredstva koja je osiguralo ministarstvo, Županijska lučka uprava Rab osigurala je 700 tisuća kuna vlastitih sredstava. Uz navedene projekate, ŽLU Rab u 2021. godini započela i s izradom projektne dokumentacije za luke Supetarska Draga i Padova II te je nastavljena izrada dokumentacije za luke na području Banjola i Barbata u što će ŽLU Rab uložiti oko milijun kuna.

Župan Zlatko Komadina zahvalio se resornom ministarstvu što prepoznaje potrebe ulaganja u pomorsko dobro Primorsko-goranske županije, te dodao da Županija ima 103 luke i lučice kojima upravlja 8 županijskih lučkih uprava, koje su na vrijeme pripremile projekte i spremno dočekale mogućnost povlačenja novca iz europskih i državnih fondova. Ministra Butković zahvalio se svima u Primorsko-goranskoj županiji koji su pokazali da znaju pripremati i provoditi projekte što je i omogućilo intenzivna ulaganja u ovo područje.

Potpisani ugovori dio su projekta u sklopu kojeg Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture svake godine osigurava proračunska sredstva namijenjena za sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture. Osim toga, značajna sredstva Ministarstvo osigurava i za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi. Ova ulaganja dio su velikog projekta poznatog pod nazivom “Renesansa na hrvatskoj obali” u sklopu kojeg je u protekle tri godine uloženo gotovo 2 milijarde kuna u obnovu luka od lokalnog i županijskog značaja, najvećim dijelom sredstvima EU fondova.

Bijela crta za dizajn Bijela crta za dizajn
Virtualna šetnja

FOTO GALERIJA

Crta za dizajn

Galerija fotografija svih naših luka iz svih mogućih smjerova i kutova.

PREGLEDAJ
Plava crta za dizajn